Hur man installerar växthuspolykarbonat
I min tidigare artikel “Vad är växthuspolykarbonat” diskuterade jag materialets fysiska egenskaper. I den här artikeln kommer jag att ge en kort översikt över hur man installerar växthuspolykarbonat.
De flesta försöker göra det för svårt. Det finns bara några få viktiga punkter för att se till att ditt polykarbonat är korrekt installerat.
Det största problemet är att avgöra hur mycket inramning som krävs för att möta snö- och vindbelastningarna i ditt område. De flesta som säljer polykarbonat för växthus kommer att ha ett diagram med föreslagna avstånd för räfflor. En annan källa för denna information kan vara ditt Polykarbonatfilm lokala tillståndskontor. Du bör också kunna få information om det korrekta avståndet mellan skruvarna som kommer att sammanfalla med ditt ramavstånd.
Flerväggspolykarbonatskivor är platta på båda sidor. Enligt min tidigare artikel bör du använda lakan med UV-skydd på ena sidan. När du räknar ut din stycklista, tänk inte på att “vända” arken när du skär vinklar som du skulle göra med plywood eller andra liknande material för att spara på materialet. Om du gör detta kommer du att ha en bit med UV-beläggningen på fel sida. För att installera korrekt bör räfflorna eller kanalerna löpa vertikalt. Detta för att eventuell kondens som kan bildas i kanalerna tillåts rinna ut ur kanalens botten.
Det finns några komponenter som krävs för att korrekt installera flerväggspolykarbonat. Den första är H-profilen. Detta används för att hålla ihop arken sida vid sida. Det finns flera olika typer av H tillgängliga. Det finns en del H:n eller två delar (bas och lock) H:n. De är gjorda av polykarbonat eller aluminium. De två del H är som regel dyrare, men de är mycket lättare att installera på längre ark, säg över 12′ långa. För att installera den ena delen H bör du installera dina ark löst på vardera sidan och ge plats åt H. Du skjuter sedan ditt H upp eller ner på arken till rätt plats och drar sedan åt arken. För att installera de 2 delarna H (aluminium eller polykarbonat) skruvar du först genom basen i din ram. Du lägger sedan dina lakan på vardera sidan av basen. Därefter skruvar eller knäpper du locket på plats. Vanligtvis knäpps polykarbonat-H:n och aluminiumlocket skruvas fast i basen. H:en kommer att vara väldigt täta och vi använder vanligtvis inget tätningsmedel med dem.
Nästa del är U som ibland kallas ett J. Detta går längst upp och längst ner på arken. Syftet med denna profil är att hålla insekter, fukt och smuts borta från kanalerna. U:et längst ner på arken bör ha små hål (1/8″) ungefär var 2:e för att möjliggöra dränering.